Melandrya dubia – Śniadek czerniec

Melandryidae – Śniadkowate
Ciało masywne, czarne. Przedplecze rozszerzające się ku tyłowi, z widocznymi bocznymi wgnieceniami. Pokrywy wyraźnie żeberkowane. Ciało bez granatowego, metalicznego połysku. Nogi czarne, tylko stopy częściowo rdzawe. Ostatni człon czułków rdzawopomarańczowy.

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

  1. Liczebność. Rzadki i rzadko obserwowany, również z uwagi na skryty tryb życia; chrząszcze aktywne głównie nocą
  2. Biotop. Lasy liściaste i mieszane
  3. Wymiary. Długość ciała 10-15 mm
  4. Aktywność. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Bieszczady. Poza górami występuje min. w Puszczy Białowieskiej, na Mazurach i na Pomorzu
  6. Pokarm. Larwy chętnie zasiedlają szyjki korzeniowe i przyziemną część pnia leszczyn, żerują także w innych drzewach liściastych. Imagines przypuszczalnie mycetofagiczne
  7. Podobne. U Melandrya barbata nogi są rdzawoczerwone. Melandrya caraboides charakteryzuje się metalicznym, granatowym połyskiem na całym ciele. Podobne są też niektóre gatunki z rodziny czarnuchowatych Tenebrionidae
  8. M.dubia w bazie BioMap
Wołosate 30.05.2014

Wołosate 30.05.2014


avidal

2 thoughts on “Melandrya dubia – Śniadek czerniec

Leave a Reply