Meloe tuccius – Oleica kusa*

Meloidae – Majkowate
Występuje także pod nazwa Meloe tuccicus – nie jestem pewien, która nazwa gatunkowa jest aktualna i poprawna, ale raczej ta krótsza. Ubarwienie ciała smoliście czarne. Głowa i przedplecze bardzo grubo, gęsto i głęboko punktowane – poszczególne punkty stykają się ze sobą tworząc swoiste kratery na chitynie. Przedplecze w zarysie prostokątne, o lekko i łagodnie zaokrąglonych bocznych krawędziach. Pokrywy o jajowatym kształcie, z zauważalnymi zmarszczkami, skrócone. Punktowanie pokryw gęste i grube, ale nie tak silnie, jak przedplecze. Odwłok zwłaszcza u samicy pękaty i wielki, znaczna jego część wystaje spoza krótkich pokryw. Nielotna.

M.tuccicus

Gruzja 2014 Fot. Adam Woźniak

  1. Liczebność. Szeroko rozmieszczona w zachodniej, południowej i południowowschodniej Europie i w wielu regionach pospolita. Zasięg obejmuje również m.in. północną Afrykę i azjatyckie Zakaukazie
  2. Biotop. Brak danych – zapewne rozmaite, ukwiecone tereny otwarte
  3. Wymiary. Długość ciała 14-31 mm; samice wyraźnie większe od samców
  4. Aktywność. Nie znalazłem danych. Przypuszczam, że imagines aktywne są głównie wiosną
  5. Lokalizacja. Gruzja. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Soczyste części roślin. Larwy żywią się pyłkiem i nektarem zgromadzonym przez dzikie pszczoły, do gniazd których dostają się jako pasażerowie „na gapę”, uczepiwszy się wcześniej odwiedzającej kwiaty samicy. Larwy pierwszego stadium pobierają hemolimfę z ciała pszczół, do których się przyczepią
  7. Podobne. Inne gatunki z rodzaju różniące się m.in. punktowaniem ciała i długością pokryw
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Adam Woźniak
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Wojciech Kubiak
  10. * – proponowana nazwa gatunkowa
  11. Wymowa: meloe tukcjus

Dodaj komentarz