Trichodes favarius – Barciel południowiec

Cleridae – Przekraskowate
Głowa i tułów czarne z metalicznym, zielononiebieskim połyskiem. Pokrywy skrzydeł czerwone z dwiema ciemnymi, szerokimi przepaskami poprzecznymi; wierzchołki pokryw czarne. Ciemna plama przy nasadzie pokryw stosunkowo duża i zwykle zlewająca się wzdłuż szwu pokryw z przepaską wewnętrzną, sporadycznie jednak plama nasadowa może zanikać. Szew pokryw całkowicie czarny.

Austria – Leibnitz 23.05.2014 Fot. gernotkunz

  1. Liczebność. Krytycznie rzadki – być może w Polsce obecnie nie występuje DD
  2. Biotop. Nasłonecznione skraje lasów i leśne polany, łąki, ukwiecone przydroża i przytorza, murawy
  3. Wymiary. Długość ciała 8-18 mm
  4. Aktywność. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Austria. W Polsce ostatnio obserwowany w latach 80-tych na zachodzie kraju
  6. Pokarm. Żywi się pyłkiem, ale też poluje na owady. Larwy zjadają larwy i poczwarki pszczół
  7. Podobne. Trichodes alvearius ma czerwono, a nie czarno zakończone pokrywy skrzydeł. Trichodes apiarius różni się nie całkowicie czarnym szwem pokryw i zwykle mniejszą plamą nasadową
  8. Uwagi. Autor obserwacji – gernotkunz
  9. T.favarius w bazie BioMap

avidal

Leave a Reply