Deleaster dichrous

Staphylinidae – Kusakowate
Głowa czarna. Przedplecze rudopomarańczowe. Pokrywy skrócone, stosunkowo szerokie, odsłaniające odwłok, pomarańczowe. Odwłok brunatnopomarańczowy, jaśniejszy na bokach, często uniesiony ku górze. Nogi i czułki pomarańczowe. Doskonale lata.

Del. dichrous

Lubień 10.08.2019 Fot. Maksymilian Syratt

Delaster

Lubień 17.08.2019 Fot. Maksymilian Syratt

  1. Liczebność. Coraz rzadziej obserwowany; gatunek ustępujący
  2. Biotop. Kamieniste brzegi strumieni i mniejszych rzek, zwłaszcza górskich i podgórskich; znajdowany pod kamieniami, kłodami, w żwirze
  3. Wymiary. Długość ciała 6.5-8.5 mm
  4. Czas lotu. Aktywny od marca/kwietnia do wczesnej jesieni, głównie nocą; zalatuje do źródeł światła. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Małopolskie
  6. Pokarm. ?
  7. Podobne. Stosunkowo charakterystyczny
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Maksymilian Syratt
  9. D.dichrous w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s