Palorus depressus

Tenebrionidae – Czarnuchowate
Ciało nieco spłaszczone, kasztanowoczerwone. Przedplecze relatywnie gęsto i głęboko punktowane; jego tylna krawędź prosta, pozbawiona wcięć. Pokrywy o łagodnie zaokraglonych wierzchołkach. Wierzcholkowe człony czułków zgrubiałe.

  1. Liczebność. Miejscami liczny, jednak zwykle rzadko obserwowany
  2. Biotop. Lasy liściaste, w których zasiedla stanowiska podkorowe na topolach, wierzbach, dębach i innych drzewach liściastych oraz grzyby nadrzewne. Notowany także z magazynów, spichlerzy i budynków gospodarczych
  3. Wymiary. Długość ciała 2.5-2.7 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień; w budynkach cały rok. Zimuje imago
  5. Lokalizacja.
  6. Pokarm. Szczątki organiczne, grzyby, nasiona zbóż i przetwory zbożowe
  7. Podobne. W Polsce występuje bardzo podobny Palorus ratzeburgii o płytszym i rzadszym punktowaniu przedplecza; spotyka się go znacznie rzadziej i niemal wyłącznie w budynkach. Występowanie w naszym kraju Paloru subdepressus jest wątpliwe. Podobne sa także trojszyki z rodzaju Tribolium (wierzchołkowe człony czułków nie są tak wyraźnie zgrubiałe), które preferują biotopy synantropijne. Podobne są także gatunki z rodfzaju Cerylon
  8. P.depressus w bazie BioMap

avidal

2 thoughts on “Palorus depressus

  1. Niesamowite. Na ogół rozpoznaje Cerylon sp,a sporo ioch znajduję. Ten wydał mi sie jakiś inny, bardziej spłąszczony. Cóż, szkoda.
    Dziękuję uprzejmie.

Leave a Reply to avidal Cancel reply