Scatophaga stercoraria – Cuchna nawozowa

Scatophagidae – Cuchnicowate
Gęsto poryta włoskami muchówka o silnie oszczecinionych nogach. Czułki czarne, wici pierzaste. Futerko u samicy zielonkawożółte, u samca złotożółte. Samce podczas zalotów w pobliżu odchodów, lub wręcz na nich są bardzo agresywne i w ferworze walki zdarza się, że rozszarpują samicę, o którą walczą. Kopulacja odbywa się w trawach. Gatunek kosmopolityczny, obecny choćby w Brazylii czy w RPA.

Widzew 31.03.2011

Łódź – Widzew 31.03.2011 Samica

Widzew 31.03.2011

Widzew 31.03.2011

Park Klepacza 01.05.2010

Łódź -0 Park Klepacza 01.05.2010 Samiec

Park Klepacza 01.05.2010

Park Klepacza 01.05.2010

  1. Liczebność. Bardzo pospolita, zdarzają się pojawy masowe
  2. Biotop. Wszędzie; chętnie pastwiska i tereny ruderalne
  3. Wymiary. Długość ciała 5-11 mm; samce przeciętnie większe od samic
  4. Czas lotu. Marzec – październik
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek, nektar, małe i średnie owady ( chętnie bzygi ), ekskrementy. Larwy żywią się resztkami roślinnymi i bakteriami znajdującymi się w odchodach owiec, krów, koni, drobiu i ludzi; prawdopodobnie pożerają też larwy innych owadów koprofagicznych
  7. Podobne. Pozostałe cuchny różnią się ubarwieniem poszczególnych części ciała ( np. Scatophaga  lutaria i Scatophaga inquinata mają pomarańczowe czułki ) i włosków
S.stercoraria

Las wiączyński 12.05.2018

Mileszki 29.04.2011

Mileszki 29.04.2011. Wyrośnięty samiec uwiódł stosunkowo niewielką samicę

BRUS 16.05.2014

Łódź – BRUS 16.05.2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s