Erebia ligea – Górówka boruta

Nymphalidae – Rusałkowate
Wierzchnia powierzchnia skrzydeł czarnobrązowa z pomarańczowymi przepaskami, na których znajdują się 4, lub 3 czarne oczka z białą źrenicą ( zwłaszcza 3 oczko z rzędu na przednich skrzydłach miewa tendencje do pomniejszania rozmiarów, lub całkowitego zanikania ). Spód tylnych skrzydeł z białą przepaską. Strzępina dwubarwna, czarno-biała.

Sine Wiry 23.06.2015

Sine Wiry 23.06.2015

Sine Wiry 23.06.2015

Sine Wiry 23.06.2015

  1. Liczebność. Lokalnie liczna, jednak o wyspowym, rozerwanym zasięgu obejmującym Beskidy, Pojezierze Mazurskie na północ od Olsztyna i Polskę południowozachodnią. Czerwona Lista kat. VU
  2. Biotop. Mokre łąki, wilgotne lasy, leśne drogi
  3. Wymiary. Rs 36-50 mm
  4. Czas lotu. Od polowy czerwca do końca sierpnia
  5. Lokalizacja. Bieszczady, Góry Stołowe; w centralnej Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na leśnych trawach
  7. Podobne. Liczne inne górówki, które różnią się kształtem, wielkością i liczbą oczek, kolorem strzępiny, czy brakiem białej przepaski na spodzie tylnych skrzydeł
  8. Uwagi. Identyfikacja osobnika z Bieszczadów Antek Kwiczała
E.ligea

Szlak na Błędne Skały 04.08.2017

E ligea

Karłów 04.08.2017

Erebia

Szlak na Błędne Skały 04.08.2017

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s