Polyommatus amandus – Modraszek amandus

Lycaenidae – Modraszkowate
Nazywany także mnogooczakiem amandusem. Tło skrzydeł stosunkowo jednolite. Wierzchnia strona skrzydeł samicy brunatna z mało wyrazistymi pomarańczowymi plamkami przy krawędzi.Wierzch skrzydeł samca niebieski z szeroką, rozmytą, brunatną obwódką. Spodnia strona skrzydeł jasnoszara.

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

Białystok 19.06.2010 Fot. Almandyn

  1. Liczebność. Liczniejszy tylko lokalnie, zwłaszcza na wschodzie i północy kraju
  2. Biotop. Głównie leśne polany
  3. Wymiary. Rs 31-36 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec i lipiec. Gąsienice aktywne od maja do sierpnia, jednak bardzo trudne do odnalezienia
  5. Lokalizacja. Podlaskie. Na Wyżynie Łódzkiej nie stwierdzony, choć lata wszędzie wokół
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na wyce i groszku; zjadają liście, kwiaty i nasiona. Zdarza sie, że są adoptowane przez mrówki i dojone
  7. Podobne. Inne, trudno odróżnialne modraszki, które można wykluczyć np. poprzez obecność klinowatej plamki między przepaskami środkową i zewnętrzną
  8. Uwagi. Autorką obserwacji jest Almandyn
  9. P.amandus w bazie BioMap
  10. P.amandus na Lepiforum

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s