Silvius alpinus

Tabanidae – Bąkowate
Dawniej pod nazwą Silvius vituli. Oczy samicy rozdzielone czołem, żółtawozielone z bordowymi plamkami rozsianymi na całej powierzchni oka. Oczy samca stykające się ze sobą, w górnej części intensywnie żółte, w dolnej jak u samicy. Ciało żółte. Skrzydła przezroczyste.

Strzyżów 16.07.2017 Fot. Stanisław Dybich

Strzyżów 16.07.2017 Samiec Fot. Stanisław Dybich

Strzyżów 16.07.2017 Fot. Stanisław Dybich

Strzyżów 16.07.2017 Fot. Stanisław Dybich

Strzyżów 16.07.2017 Fot. Stanisław Dybich

  1. Liczebność. Rzadki, lokalnie na południu kraju regularnie obserwowany
  2. Biotop. Łąki, pastwiska, skraje lasów; preferuje tereny górskie i podgórskie
  3. Wymiary. 10-13.5 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – lipiec
  5. Lokalizacja. Podkarpacie; w centralnej Polsce nieobecny
  6. Pokarm. Pyłek, soki roślinne; głównie odwiedzają kwiaty roślin z rodziny astrowatych ( złożonych ). Samice ssą krew ssaków
  7. Podobne. Jedyny krajowy reprezentant rodzaju. Nieco podobne gatunki z rodzaju Atylotus można natychmiast odróżnić po ubarwieniu oczu
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Stanisław Dybich

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s