Stenopterus rufus – Skąpokrywka rudawa

Cerambycidae – Kózkowate
Głowa i przedplecze czarne; na przedpleczu 3 lśniące, niewielkie guzki. Pokrywy długie i wąskie, rozchylone na końcu, rudoczerwone, pokryte srebrzystymi włoskami – tylko nasada pokryw i ich wierzchołki czarne. Odwłok dobrze widoczny spod wąskich pokryw, dwubarwny. Uda zgrubiałe – przednie i środkowe czarne, tylne rudoczerwone. Golenie i stopy rudoczerwone. Pierwsze dwa człony czułków czarne, pozostałe rudoczerwone, bądź czarne.

S.rufus

Grecja – okolice Stomio 20.06.2014 Fot. Adam Woźniak

S.rufus

Grecja Fot. Adam Woźniak

  1. Liczebność. W Polsce bardzo rzadki. Czerwona Lista kat. DD
  2. Biotop. Lasy, polany, zarośla, ogrody
  3. Wymiary. 7-16 mm
  4. Czas lotu. Koniec maja – sierpień
  5. Lokalizacja. Grecja. W Polsce wyłącznie w górach
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w drewnie rozmaitych drzew liściastych – znajdowane w dębach, robiniach, kasztanowcach, śliwach, orzechach, wierzbach
  7. Podobne. U Stenopterus flavicornis nasadowe człony czułków są żółtobrązowe – gatunek ten w Polsce nie występuje
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Adam Woźniak
  9. S.rufus w bazie BioMap
  10. Więcej o gatunku

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s