Thereva aurata

Therevidae – Dziewierkowate
Oczy u samicy rozdzielone czołem, oczy u samca stykające się ze sobą. Tułów pokryty gęstymi, złocistymi włoskami, z czarnymi podłużnymi pręgami na wierzchniej stronie. Odwłok złocistożółto owłosiony z czarnymi przepaskami poprzecznymi na tylnych krawędziach tergitów; przepaski te są szersze u samicy. Uda całkowicie żółte.

T aurata

Wiedeń 02.08.2017 Samica Fot. Adrian Atamańczuk

T.aurata

Wiedeń 02.08.2017 Fot. Adrian Atamańczuk

Th.aurata

Wiedeń 02.08.2017 Fot. Adrian Atamańczuk

  1. Liczebność. W południowej Europie bywa pospolita i liczna, w Polsce nie występuje
  2. Biotop. Lasy, ogrody, łąki, parki, zarośla
  3. Wymiary. 9-13.5 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Austria
  6. Pokarm. Nektar, płynne składniki odchodów. Żerujące w glebie larwy drapieżne
  7. Podobne. U wszystkich innych gatunków z rodzaju uda są przynajmniej częściowo przyciemnione
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Adrian Atamańczuk

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s