Drymus brunneus – Lesiec zmienny

Lygaeidae – Zwińcowate
Ciało owalne, ciemno ubarwione. Przedplecze zawsze brązowe przy tylnej krawędzi. Pokrywy skrzydłowe czarne, lub brązowe. Niektóre osobniki zdolne do lotu.

D.brunneus

Rezerwat Srebrne Źródła Marzec 2010 Fot. Grzegorz Hebda

  1. Liczebność. Nierzadki, lecz sporadycznie zauważany i obserwowany
  2. Biotop. Wilgotne lasy i zarośla, brzegi zbiorników wodnych, torfowiska
  3. Wymiary. 4-5 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesieni. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Opolskie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki wysysane z opadłych nasion roślin zielnych, krzewów i drzew
  7. Podobne. Inne gatunki z rodzaju ( Drymus ryeii, Drymus sylvaticus ), które różnią się zwykle czarnym przy tylnej krawędzi przedpleczem. Także niektóre inne zwińcowate z podrodziny Rhyparochrominae ( traktowanej czasem w randze rodziny )
  8. Uwagi. Autorem obserwacji i identyfikacji jest Grzegorz Hebda ( Chiffchaff )
  9. Rozmieszczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s