Rhyparochromus pini – Brudziec sosnowy

Lygaeidae – Zwińcowate
Owalne ciało z przewaga barwy czarnej. Przedplecze bez wyraźnych rozjaśnień przy bocznych krawędziach. Na zakrywce brak jasnej plamki wierzchołkowej. Golenie przednich i środkowych nóg samca żółtobrązowe.

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

BRUS 03.04.2016

  1. Liczebność. Nierzadki
  2. Biotop. Głównie suche murawy skąpo porośnięte roślinnością, wrzosowiska i wydmy śródleśne
  3. Wymiary. 7-8 mm
  4. Czas lotu. Marzec – listopad. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. BRUS, ŁOB
  6. Pokarm. Soki roślinne, okazjonalnie małe owady; chętnie martwe
  7. Podobne. Znacznie pospolitszy Rhyparochromus vulgaris różni się białymi krawędziami pronotum i jasną plamką szczytową na zakrywce. Rzadszy Rhyparochromus phoeniceus jest bardziej podobny – najbardziej rzucająca się w oczy różnica to jaśniejsza apikalna część przedplecza

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s