Notostira elongata

Miridae – Tasznikowate
Ciało uderzająco smukłe. Samica jasno, jednolicie ubarwiona. Samiec z wierzchu czarny z żółtozielonkawymi bokami. Przedplecze pozbawione widocznego punktowania. Zewnętrzne krawędzie corium u samicy wygięte łukowato na zewnątrz. Czułki i nogi bardzo długie; pierwszy człon czułków i tylne uda gęsto owłosione.

Łagów 19.08.2014 Samiec Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Pospolity, liczny
  2. Biotop. Łąki, ugory, przydroża, przytorza, miedze, murawy kserotermiczne, inne otwarte tereny trawiaste
  3. Wymiary. Samica 7.2-8.7 mm. Samiec 6-7.6 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesieni; dwa pokolenia w sezonie. Zimują zapłodnione samice
  5. Lokalizacja. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki traw
  7. Podobne. Bardzo rzadki Notostira erratica – samicę można odróżnić po prostych zewnętrznych krawędziach corium; w przypadku samca wskazana jest analiza aparatów kopulacyjnych. Mściele z rodzaju Stenodema różnią się wyraźnym punktowaniem przedplecza, a Megaloceroea recticornis znacznie krótszym owłosieniem 1-go członu czułków
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski
  9. Więcej o gatunku
  10. Rozmieszczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s