Stenodema calcarata – Mściel uzbrojony

Miridae – Tasznikowate
Znany tez pod nazwą mściel kolcoudy. Ciało delikatne, smukłe. Ubarwienie dość zmienne; słomkowe, zielone, brązowe – w różnych odcieniach. Na głowie rowek między oczami. Przedplecze wyraźnie punktowane. W apikalnej części tylnego uda dwie zębowate ostrogi, z czego jedna jest wyraźnie mniejsza od drugiej.

S.calcarata

Kraków 13.07.2019 Widoczne są ostrogi na tylnym udzie Fot. Maksymilian Syratt

St.calcarata

Kraków 13.07.2019 Fot. Maksymilian Syratt

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Łąki, polany, ugory, przydroża, skraje lasów; preferuje suche tereny
  3. Wymiary. Samica 6.9-7.9 mm. Samiec 6.7-7.4 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – październik. Nimfy od maja do połowy sierpnia. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Małopolskie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki wysysane z ziaren traw
  7. Podobne. U Stenodema trispinosa na tylnych udach są trzy ostrogi; Stenodema laevigata i Stenodema holsata pozbawione są ostróg. Nieco podobne są też gatunki z rodzajów AcetropisNotostiraMegaloceroea i Chorosoma
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Maksymilian Syratt
  9. Więcej o gatunku
  10. Rozmieszczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s