Andrena cf.minutula – Pszczolinka głogowianka

Andrenidae – Pszczolinkowate
Znana również jako pszczolinka karliczka. Niewielka, czarna pszczolinka o szerokiej w przedniej części głowie ( zwłaszcza u samców ). Białe przepaski na tylnych krawędziach u samic często szeroko rozerwane – wręcz zredukowane do boków tylnych krawędzi tergitów. Skrzydła przezroczyste, subtelnie przyciemnione; w przednim skrzydle 3 komórki kubitalne Cu.

A minutula

Lubin 04.07.2019 Fot. Meadowlark

A.minutula

Lubin 04.07.2019 Fot. Meadowlark

An.minutula

Lubin 04.07.2019 Fot. Meadowlark

  1. Liczebność. Pospolita i liczna
  2. Biotop. Rozmaite tereny otwarte. Gniazduje w ziemie, zwykle samotnie
  3. Wymiary. Samica 6-7.5 mm. Samiec 5.5-7 mm
  4. Czas lotu. Marzec/kwiecień – sierpień; dwa pokolenia w sezonie
  5. Lokalizacja. Dolnośląskie; występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar. Dla larw samice gromadzą zapasy pyłku i nektaru; nie są wybredne przy wyborze kwiatów
  7. Podobne. 12 innych gatunków z podrodzaju Micrandrena ( min. Andrena minutuloides i Andrena semilaevis ), których odróżnienie na podstawie fotografii terenowych bywa na ogół niemozliwe
  8. Uwagi. Znanym pasożytem gniazdowym jest Nomada flavoguttata
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Darecki
  10. Uwagi 3. Autorką obserwacji jest Meadowlark
  11. Więcej o gatunku
A minutula

Lubin 14.07.2019 Fot. Meadowlark

A.minutula

Lubin 14.07.2019 Fot. Meadowlark

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s