Andrena flavipes – Pszczolinka pospolita

Andrenidae – Pszczolinkowate
Tułów żółto owłosiony, odwłok wyraźnie paskowany. Tworzy wielkie kolonie gniazdowe.

An. flavipes

Lubin 01.07.2018 Fot. Meadowlark

Andrespol 17.04.2013

Andrespol 17.04.2013

Widzew 17.03.2013

Łódź – Widzew 17.03.2013

Park Poniatowskiego 12.04.2010

Łódź – Park Poniatowskiego 12.04.2010

  1. Liczebność. Bardzo liczna i wszędobylska
  2. Biotop. Różnorakie tereny, ale preferuje tereny nizinne
  3. Wymiary. Samica 11-13 mm. Samiec 8-11 mm
  4. Czas lotu. Dwupokoleniowa. Od marca do maja i od czerwca do września
  5. Lokalizacja. Wiele stanowisk. Występuje w całej Polsce
  6. Pokarm. Nektar. Dla larw samice magazynują zapasy pyłku i nektaru; chętnie odwiedzają kwitnące drzewa owocowe i krzewy
  7. Podobne. Wiele innych pszczolinek – najłatwiej pomylić ją z Andrena gravida
  8. Uwagi. Nomada fucata jest jej pasożytem gniazdowym
  9. Uwagi 2. Autorką śląskiej obserwacji jest Meadowlark
  10. Więcej o gatunku
A.flavipes

Lubin 28.06.2018 Fot. Meadowlark

A flavipes

Lubin 28.06.2018 Fot. Meadowlark

 

5 thoughts on “Andrena flavipes – Pszczolinka pospolita

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s