Cabera pusaria – Ciemnokres wierzbowiec

Geometridae – Miernikowcowate
Skrzydła białe, lekko szaro przyprószone. Na przednim skrzydle dwie, lub częściej trzy cienkie, szare przepaski poprzeczne; na tylnym skrzydle dwie takie przepaski. Głowa biała.

C.pusaria

Będzino 19.05.2019 Fot. Augustyna

C.pusaria

Konstancin 03.06.2005 Fot. Teresa Stolarczyk

ca-pusaria

Łuków 23.05.2015 Fot. Ricosz

cab-pusaria

Łuków 24.06.2014 Fot. Ricosz

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, zarośla, polany, mokradła
  3. Wymiary. Rs 25-35 mm; samiec przeciętnie mniejszy od samicy
  4. Okres lotu. Maj – sierpień
  5. Lokalizacja. Lubelskie, mazowieckie, wielkopolskie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na rozmaitych drzewach liściastych, w tym na wierzbach, dębach, jarząbach czy wiązach
  7. Podobne. Liczne inne białe miernikowce z rodzajów Cabera i Scopula; zwłaszcza rzadki Cabera leptographa i Cabera exanthemata ( przyciemniona głowa )
  8. Uwagi. Autorami obserwacji są Augustyna, Teresa Stolarczyk i Ricosz
  9. C.pusaria w bazie BioMap
  10. C.pusaria na Lepiforum
C.pusaria

Konstancin-Jeziorna27.09.2004 Fot. Teresa Stolarczyk

Dodaj komentarz