Diarsia brunnea

Noctuidae – Sówkowate
Przednie skrzydła brunatne, zwykle z wyraźnym różowoczerwonym, bądź śliwkowym odcieniem. Plamki nerkowata i okrągła jasne, lecz ciemno obwiedzione; pole między nimi wyraźnie przyciemnione. Przepaska brzegowa rozbita na rząd ciemnych punktów. Gąsienica ciemnobrązowa z cienkimi, jasnymi liniami wzdłuż ciała i z bladożółtą smuga poprzeczną na 11-ym segmencie.

  1. Liczebność. Pospolita; liczebność ulega wahaniom sezonowym
  2. Biotop. Głównie lasy – ale także ogrody, polany, łąki, parki, zarośla, ugory, tereny ruderalne; preferuje tereny wilgotne
  3. Wymiary. Rs 35-45 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – wrzesień. Zimuje gąsienica
  5. Lokalizacja. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice żerują na wielu rozmaitych roślinach zielnych ( min. na szczawiach, pokrzywach i pierwiosnkach ), krzewinkach ( borówki ), krzewach ( min. na tarninach ) i drzewach liściastych, a także na paprociach i trawach
  7. Podobne. Liczne inne sówki, np. Diarsia mendica – jednak min. dzięki śliwkowemu odcieniowi na skrzydłach nietrudna do rozpoznania
  8. D.brunnea w bazie BioMap
  9. D.brunnea na Lepiforum
  10. Wymowa: djarsja brunnea

2 thoughts on “Diarsia brunnea

Odpowiedz na Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s