Dictynidae – Ciemieńcowate
Głowotułów ciemnobrązowy do czarnego z gęstym, jasnym owłosieniem tworzącym plamę zachodzącą na oczy i ciągnąca się niemal do tylnej krawędzi karapaksu. Odwłok bardziej pękaty u samicy, szary lub beżowoszary z szeroką, brunatną smuga centralną o drabinkowatym zarysie. Uda i golenie żółtobrązowe.
- Status. Bardzo rzadki, nie wykazywany od ponad 20 lat (stan na 2026 rok)
- Siedlisko. Skraje lasów, wrzosowiska, łąki, murawy. Gatunek wybitnie termofilny
- Wymiary. Długość ciała samicy 3.5-4 mm, samca około 2 mm
- Aktywność. Kwiecień/maj – lipiec/sierpień
- Lokalizacja. Włochy
- Pokarm. Bezkręgowce złowione w sieć łowną
- Podobne. Inne gatunki z rodziny. Wskazana analiza budowy genitaliów
- Uwagi. Autorka obserwacji – Emanuele Santarelli
- Rozmieszczenie
- A.consecuta w iNat
Łódź 15.08.2026


