Phidippus purpuratus

Salticidae – Skakunowate
Głowotułów czarny, u samicy pokryty jasnymi włoskami. U samicy poniżej linii oczu jasny pas. Odwłok samicy brunatny do czarnego z białymi, kremowożółtymi lub żółtymi pasami bocznymi – pasy te są mało kontrastowe, oraz z podwójnym rzędem białych plam grzbietowych. Odwłok samca zwykle żółty z szerokim, czarnym pasem centralnym, na tle którego obecne jest białe plamkowanie. Spód odwłoka u obu płci szary, bez pasów. Nogi czarne, silniej owłosione u samicy. Szczękoczułki opalizująco niebieskie lub zielone.

Kanada – Nowy Brunszwik 14.04.2020 ♀ Fot. Denis Doucet

Kanada – Nowy Brunszwik 30.04.2016 ♀ Fot. Denis Doucet

Kanada – Nowy Brunszwik 05.06.2019 ♀ Fot. Denis Doucet

  1. Zasięg. Północne i wschodnie stany USA, Kanada
  2. Siedlisko. Lasy, ogrody, doliny rzeczne. Najczęściej znajdowany na piargach, na skałkach lub bezpośrednio na ziemi
  3. Wymiary. Samica 8-12.5 mm, sporadycznie więcej. Samiec 5.2-9 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień
  5. Lokalizacja. Kanada. W Europie nie występuje
  6. Pokarm. Bezkręgowce, na które aktywnie poluje. Nie konstruuje sieci łownych
  7. Podobne. Najłatwiej pomylić go z Phidippus borealis, który chętniej przesiaduje na pniach drzew, niż na skałach i glebie – spód odwłoka u tego gatunku posiada 3 jasne smugi
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Denis Doucet
  9. P.purpuratus w iNat

Kanada – Nowy Brunszwik 26.05.2020 ♂ Fot. Denis Doucet

Kanada – Nowy Brunszwik 04.06.2020 ♂ Fot. Denis Doucet


Rodzaj Phidippus


Salticidae - Świat


Łódź 15.07.2025

 avidal

Dodaj komentarz