Aderus populneus

Aderidae
Całe ciało, łącznie z czułkami i nogami, jednolicie żółtokasztanowobrązowe. Oczy duże, czarne. Przedplecze przewężone w przedniej części. Wierzchnia strona ciała pokryta jedwabistymi, lśniącymi włoskami. Pokrywy z wyraźnym, drobnym punktowaniem, zwykle z nieco ciemniejszą od tła, szeroką, słabo kontrastową przepaska poprzeczną.

Ad. populneus

Łódź 31.07.2017 Fot. Jacek Nowak

  1. Liczebność. Rzadki i sporadycznie obserwowany; mimo to jeden z częściej spotykanych gatunków z rodziny
  2. Biotop. Lasy z ekstensywną gospodarką, zaniedbane parki i ogrody
  3. Wymiary. 1.8-2.3 mm
  4. Czas lotu. Maj- wrzesień, czasem aż do listopada. Aktywne głównie w godzinach popołudniowych i wieczornych. Na zimę imagines zapadają w diapauzę w wybranych kryjówkach pod korą, w dziuplach, w szczelinach na pniach drzew, itp.
  5. Lokalizacja. Wszędzie
  6. Pokarm. Larwy żywią się przegrzybiałym, butwiejącym drewnem
  7. Podobne. Euglenes oculatus ma czarną głowę
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Jacek Nowak
  9. A.populneus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s