Harpalus griseus – Dzier szary

Carabidae – Biegaczowate
Dawniej jako Pseudoophonus griseus. Głowa gładka, czarna, lub brązowoczerwona. Przedplecze tej samej barwy, co głowa, lśniące,w  tylnej części wyraźnie punktowane. Pokrywy matowe, czarne, często z szarawym odcieniem, pokryte krótkimi, odstającymi włoskami. Nogi, głaszczki i czułki żółte.

Łągówek 12.09.2014 Fot. Ryszard Orzechowski

Łągówek 12.09.2014 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Pospolity i liczny
  2. Biotop. Pola uprawne, ugory, piaszczyste tereny otwarte skąpo porośnięte roślinnością, tereny ruderalne
  3. Wymiary. 9-11 mm
  4. Czas lotu. Od wiosny do jesieni. Zimuje imago
  5. Lokalizacja. Lubuskie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nasiona dzikich traw i zbóż, bezkręgowce o miękkim ciele
  7. Podobne. U innych dzierów o żółtych nogach i czułkach pokrywy są nagie – poza bardzo pospolitym Harpalus rufipes, u którego pokrywy nie mają szarego odcienia
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski
  9. H.griseus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s