Stenurella bifasciata – Strangalia przepasana

Cerambycidae – Kózkowate
Głowa, nogi i czułki czarne. Pokrywy u samicy czerwone z rysunkiem w kształcie krzyża. Pokrywy u samca żółtobrązowe. Ostatnie segmenty odwłoka u samca czerwone.

Bukowa Góra 25.07.2014 Samica

Bukowa Góra 25.07.2014 Samica

Bukowa Góra 28.07.2014

Bukowa Góra 28.07.2014

S.bifasciata

Sobiborski Park Krajobrazowy 20.07.2015

S bifasciata

Sobiborski Park Krajobrazowy 20.07.2015

  1. Liczebność. Pospolita
  2. Biotop. Łąki, przydroża, przytorza, ugory, miedze, polany, murawy kserotermiczne
  3. Wymiary. 7-10 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – sierpień
  5. Lokalizacja.  Łódzkie, świętokrzyskie, lubelskie, Roztocze. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy saprofagiczne, żerują w drewnie drzew liściastych i iglastych
  7. Podobne. Samica Stenurella melanura ma zaczernienie wzdłuż szwów pokryw, zamiast czarnego krzyża. Samiec Stenurella melanura bardzo trudny do rozróżnienia, ostatnie segmenty jego odwłoka są zaczernione – należy zajrzeć pod pokrywy skrzydeł
  8. S.bifasciata w bazie BioMap
  9. Uwagi. Autorem obserwacji z Roztocza jest Maksymilian Syratt
St.bifasciata

Stara Huta 15.07.2019 Samiec Fot. Maksymilian Syratt

S.bifasciata

Stara Huta 15.07.2019 Fot. Maksymilian Syratt

S.bifasciata

Murawy Dobromierskie 29.07.2017 In copula

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s