Barynotus obscurus

Curculionidae – Ryjkowcowate
Ryjek krótki i szeroki. Pokrywy brązowawe, subtelnie, jasno plamkowane, z jasnymi szczecinkami na wszystkich zagonikach. Uda czarne, lub czerwonobrązowe.

Jaworze 17.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Jaworze 17.06.2013 Fot. Grzegorz Gierlasiński

  1. Liczebność. Pospolity i miejscami bardzo liczny
  2. Biotop. Łąki, ugory, pola, torfowiska, słonawiska, tereny ruderalne; chętnie na terenach wilgotnych
  3. Wymiary. 8-9.5 mm
  4. Czas lotu. Marzec – październik
  5. Lokalizacja. Występuje w całej Polsce, lecz liczniejszy w części południowej kraju
  6. Pokarm. Żeruje na rozmaitych roślinach zielnych ( lucerna, koniczyna, bób, fiołek, jaskier, pierwiosnek ), oraz na różach i burakach
  7. Podobne. Dwa pozostałe krajowe gatunki z rodzaju – rzadki Barynotus moerens i bardzo rzadki Barynotus makolskii różniące się min. oszczecinieniem zagoników, kształtem pokryw i zwykle nieco jaśniejszym ubarwieniem ciała – żaden z tych gatunków nie występuje w centralnej Polsce
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Grzegorz Gierlasiński

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s