Charopus flavipes

Melyridae
Ubarwienie przedplecza i pokryw czarne. Przedplecze nie szersze od głowy. Golenie żółte. Czułki wyraźnie rozjaśnione przy nasadzie.

Widzew 05.06.2015

Łódź – Widzew 05.06.2015

  1. Liczebność. Pospolity, ale z racji skromnych rozmiarów rzadko zauważany
  2. Biotop. Lasy, parki, zarośla, łąki, tereny ruderalne; preferuje tereny wilgotne. Odwiedza kwiaty
  3. Wymiary. 2.2-2.3 mm
  4. Czas lotu. Maj – sierpień
  5. Lokalizacja. Łódzkie
  6. Pokarm. Pyłek kwiatowy. Larwy saprofagiczne
  7. Podobne. Inne gatunki różnią się min. ubarwieniem nóg i czułków; w Polsce prawdopodobnie nie występują
  8. Ch.flavipes w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s