Gonodera luperus – Leputa podleśna

Tenebrionidae – Czarnuchowate
Półkoliste przedplecze i pokrywy czarne, sporadycznie brązowe, lśniące. Nogi żółtobrązowe. Człony czułków ciemnobrązowe, szersze w części apikalnej. 3 człon czułków u samicy nieco krótszy, a u samca znacznie krótszy od członu 4.

Gdynia 22.07.2009 Fot. Paweł Lipski

Gdynia 22.07.2009 Fot. Paweł Lipski

Gdynia 22.07.2009 Fot. Paweł Lipski

Gdynia 22.07.2009 Fot. Paweł Lipski

  1. Liczebność. Rzadki
  2. Biotop. Skraje lasów, polany, zarośla; chętnie przebywa na krzewach i na kwitnących sosnach
  3. Wymiary. 6.5-9 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – lipiec
  5. Lokalizacja. Gdynia; występuje prawdopodobnie w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy przypuszczalnie żerują w ściółce leśnej; nie znalazłem bliższych informacji na ich temat
  7. Podobne. Przypomina niektóre biegaczowate. Inne gatunki z rodzaju Gonodera różnią się między innymi proporcjami 3 i 4 członu czułków; w Polsce nie występują
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Paweł Lipski
  9. G.luperus w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s