Omophlus pubescens – Barczak

Tenebrionidae – Czarnuchowate
Dawniej pod nazwą Omophlus betulae. Należy do podrodziny cisawkowatych Alleculinae. Głowa i węższe od podstawy pokryw przedplecze są czarne. Pokrywy brązowe, u samca o bardziej równoległych krawędziach bocznych.

Przewóz 16.05.2014 Fot. Ryszard Orzechowski

Przewóz 16.05.2014 Samiec Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Pospolity, lecz rzadko obserwowany
  2. Biotop. Łąki, polany, ugory, przydroża, zarośla, sady, ogrody
  3. Wymiary. 8-11 mm
  4. Czas lotu. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Lubuskie; obecny w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w glebie, żywiąc się korzeniami roślin, zwykle trawiastych, oraz gnijącymi szczątkami roślin
  7. Podobne. Drugi krajowy gatunek, bardzo rzadki i nie osiągający 8 mm długości Omophlus lividipes. Natomiast Omophlus lepturoides został z naszego kraju wykazany błędnie
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski
  9. O.pubescens w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s