Tytthus pygmaeus – Tytus karlik

Miridae – Tasznikowate
Głowa czarna. Przedplecze o różnym stopniu zaczernienia – od całkowicie czarnego po jasne z czarnymi jedynie tylnymi kątami. Pokrywy bladożółte lub bladozielone, pozbawione wyraźnego desenia. Nogi całkowicie żółte. Pierwszy człon czułków czarny z kontrastowo białą obrączką apikalną.

Austria – Wiedeń 12.06.2016 Fot. gernotkunz

  1. Liczebność. Zdecydowanie rzadki, obserwowany sporadycznie, znany z niewielu stanowisk
  2. Biotop. Mokradła, wilgotne lasy i zarośla
  3. Wymiary. Długość ciała 2.4-2.9 mm
  4. Aktywność. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Niemcy. W Polsce na niewielu stanowiskach – w tym na Lubelszczyźnie i na Mazurach
  6. Pokarm. Drapieżny – najchętniej wysysa jaja drobnych owadów, zwłaszcza z rodziny Cicadellidae
  7. Podobne. Charakterystyczny
  8. Uwagi. Autor obserwacji – gernotkunz
  9. Rozmieszczenie

avidal

Leave a Reply