Andrena cf.dorsata

Andrenidae – Pszczolinkowate
Należy do grupy gatunkowej Andrena ovatula. Ciało czarne, lub brunatnoczarne. Wierzch tułowia pokryty rdzawymi, lub żółtobrązowymi włoskami. Na krawędziach tergitów przepaski utworzone z szarawobiałych, lub żółtawych włosków. Szczoteczka brzuszna słabo wykształcona, krótka, żółtobrązowa, lub ochrowożółta. Tylne golenie samicy rozszerzone w części apikalnej. Skrzydła z subtelnym, żółtobrązowym przyciemnieniem; w przednim skrzydle 3 komórki kubitalne Cu.

A.dorsata

Widzew 03.07.2011 Samica

A dorsata

Widzew 03.07.2011 Boczne ujęcie pozwala ocenić budowę tylnych goleni

  1. Liczebność. Pospolita
  2. Biotop. Zróżnicowany. Gniazduje pojedynczo, na ogół w ziemi
  3. Wymiary. 6-11 mm
  4. Czas lotu. Marzec – czerwiec i lipiec-sierpień ( drugie pokolenie )
  5. Lokalizacja. Łódź
  6. Pokarm. Nektar. Larwy żywią się nektarem i pyłkiem
  7. Podobne. Przede wszystkim bliźniaczo podobna Andrena propinqua, której status taksonomiczny jest kontrowersyjny, oraz inne pszczolinki z podrodzaju Simandrena, w tym Andrena  susterai, Andrena congruens i Andrena combinata, które można odróżnić po nierozszerzonych tylnych goleniach; także inny pszczolinki z grupy gatunkowej, np. Andrena wilkella. Samce bardzo trudne do identyfikacji na fotografiach terenowych
  8. Uwagi. Pasożytem gniazdowym jest Nomada zonata
  9. Uwagi. Identyfikacja Darecki, który także wskazał istotne cechy diagnostyczne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s