Andrena helvola – Pszczolinka owocowa

Andrenidae – Pszczolinkowate
Tułów pokryty czerwonobrązowymi włoskami. Odwłok czarny, bez kępki czerwonawych włosków na końcu; tergity 1-2 brązowoczerwono, silnie owłosione. Na tergitach 3-4 włoski znacznie krótsze, białe, lub żółtoszare ( dotyczy samicy ).

Rezerwat Spała 27.04.2015

Rezerwat Spała 27.04.2015

Rezerwat Spała 27.04.2015 Samica

Rezerwat Spała 27.04.2015 Samica

A.helvola

Łódzki Ogród Botaniczny 07.05.2016

A helvola

Łódzki Ogród Botaniczny 07.05.2016

  1. Liczebność. Nie jest rzadka
  2. Biotop. Skraje lasów, ogrody, parki, wrzosowiska, polany
  3. Wymiary. Samica 10-12 mm. Samiec 7-10 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – maj
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar i pyłek. Larwy żywią się mieszaniną tych dwóch składników. Samice spotyka się na kwitnących drzewach owocowych ( śliwa, głóg) , ale też na wierzbach, czy na mniszkach
  7. Podobne. Inne pszczolinki z grupy gatunkowej, np. Andrena haemorrhoa, która różni się kępką czerwonawych włosków na końcu odwłoka, czy też Andrena praecox
  8. Uwagi. Pasożytami gniazdowymi są Nomada panzeri i Nomada ruficornis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s