Vespidae – Osowate
Oczy i przyoczka bardzo duże, o budowie wewnętrznej przystosowanej do widzenia w nocy (m.in. powiększone fasetki i zmodyfikowane pręciki). Ubarwienie podstawowe żółte z czarnym lub brązowym scutum oraz z brązowym stylikiem. Na scutum dwa lub cztery podłużne paski. Zaplecze (metanotum) pokryte szczecinkami tylko częściowo – szczecinki nieobecne w tylnej części zaplecza; jest to istotna cecha diagnostyczna gatunku wymagająca dużego zbliżenia na tylną część tułowia. Czułki ciemne z rozjaśnionym wierzchołkiem. Skrzydła szeroko zaciemnione wzdłuż krawędzi kostalnej. Królowe różnią się od robotnic mniejszą głową, masywniejszym odwłokiem i nieco ciemniejszym, brązowawym ubarwieniem.
- Zasięg. Ameryka Środkowa i Ameryka Południowa – od Meksyku po południowa Brazylię
- Siedlisko. Lasy, zarośla, doliny rzeczne, ogrody. Gniazdo otwarte, kloszowe, czy też parasolowe – larwy i poczwarki są doskonale widoczne i chronione strukturalnie tylko od góry; od strony otwartej chronione są przez robotnice strzeżące otwarte plastry
- Wymiary. Długość ciała 18-35 mm
- Aktywność. Cały rok. Gatunek aktywny głównie nocą
- Lokalizacja. Kostaryka. W Polsce nie występuje
- Pokarm. Nektar i pyłek (chętnie odwiedza kwitnące bananowce), soki roślinne, przejrzałe owoce. Larwy zoofagiczne – samice łowią dla potomstwa rozmaite owady i inne bezkręgowce. Na łowiska osy wylatują gromadnie i wspólnie wracają do gniazda. Częstotliwość wylotów jest zależna od światła Księżyca – w zachmurzone noce loty są wstrzymane. W razie potrzeby robotnice dzielą się pokarmem między sobą (trofalaksja). W okresach niedoboru pokarmu dochodzi do kanibalizmu lęgowego – część larw zostaje przeznaczona na pokarm
- Podobne. Inne gatunki z rodzaju bywają bardzo podobne – zwłaszcza Apoica flavissima (szczecinki na całej długości zaplecza) i Apoica gelida (wierzch odwłoka jaśniejszy, wręcz biały)
- Uwagi. Gatunek eusocjalny z podziałem na królowe i robotnice
- Uwagi 2. Autor obserwacji – gernotkunz
- Uwagi 3. Nazwy rodzajowa i gatunkowa nadane przez Insektarium
- Więcej o gatunku
- A.pallens w iNat
Łódź 20.11.2025

