Maso sundevalli

Linyphidae – Osnuwikowate
Karapaks czerwonobrązowy lub żółtobrązowy z zaczernieniem pola wokół oczu, nieco rzadziej karapaks znacznie ciemniejszy, niemal czarny z kasztanowobrązowym odcieniem. Odwłok żółtoszary lub żółtobrązowy do czarnego czarny; u szarawych osobników niekiedy z zielonkawym odcieniem. Odwłok pokryty odstającymi włoskami. Nogi żółtobrązowe, bez obrączek oraz plam. Przednie uda i golenie, a w nieco mniejszym stopniu także druga para nóg z długimi, silnie odstającymi włoskami.

Włochy – Abruzzo 24.03.2024 Fot. Emanuele Santarelli

Włochy – Abruzzo 24.03.2024 Fot. Emanuele Santarelli

  1. Status. Pospolity i liczny, jednak zwykle niezauważany
  2. Siedlisko. Lasy, zarośla, ogrody, parki. Preferuje tereny wilgotne
  3. Wymiary. Długość ciała samicy 1.3-2 mm, samca 1.3-1.7 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień, a także cieplejsze dni zimowe (dotyczy samicy)
  5. Lokalizacja. Włochy
  6. Pokarm. Owady i inne drobne bezkręgowce złowione w sieć łowną
  7. Podobne. Liczne inne gatunki z rodziny i zbliżonym ubarwieniu i o porównywalnie skromnych rozmiarach
  8. Uwagi. Autorka obserwacji – Emanuele Santarelli
  9. Rozmieszczenie
  10. M.sundevalli w iNat

Łódź 14.10.2026

avidal

Dodaj komentarz