Agrilus subauratus – Opiętek złotawy

Buprestidae – Bogatkowate
Głowa i przedplecze zielone, lub niebieskie. Pokrywy miedzianozłociste.

Młoszowa 19.06.2015 Fot. Rafał Celadyn

Młoszowa 19.06.2015 Fot. Rafał Celadyn

  1. Liczebność. Zdecydowanie rzadki; na rozproszonych stanowiskach w różnych częściach kraju
  2. Biotop. Wilgotne skraje lasów, zarośla
  3. Wymiary. 7-10 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – sierpień
  5. Lokalizacja. Małopolska
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w osikach i wierzbach
  7. Podobne. Stosunkowo charakterystyczny
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Rafał Celadyn
  9. A.subauratus w bazie BioMap

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s