Harpalus anxius – Dzier wydmowy

Carabidae – Biegaczowate
Ciało owalne, czarne. Przedplecze gładkie z płytkimi wgnieceniami przy tylnej krawędzi. Tylna krawędź przedplecza lekko wklęsła. Uda i golenie czarne, stopy brązowe. Czułki żółtobrązowe; człon nasadowy jasnożółtobrązowy.

Tczew 20.05.2009 Fot. Alek Brzozowski

Tczew 20.05.2009 Fot. Alek Brzozowski

  1. Liczebność. Pospolity, miejscami liczny
  2. Biotop. Różnorakie tereny otwarte, chętnie o piaszczystym podłożu – w tym wydmy nadmorskie
  3. Wymiary. Długość ciała 6.6-8.2 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień
  5. Lokalizacja. Pomorskie
  6. Pokarm. Semizoofag – zjada nasiona i poluje na drobne bezkręgowce
  7. Podobne. Inne dziery, zwłaszcza Harpalus subcylindricus . Zalecana opinia specjalisty
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Alek Brzozowski
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Mieczysław Stachowiak
  10. H.anxius w bazie BioMap

Leave a Reply