Harpalus froelichii – Dzier szorstkonogi

Carabidae – Biegaczowate
Ciało owalne, czarne, u samca lśniące, u samicy bardziej matowe. Przedplecze gładkie z płytkimi wgnieceniami przy tylnej krawędzi. Tylna krawędź przedplecza prosta; boki przedplecza i tylne kąty lekko zaokrąglone. Uda i golenie czarne, stopy brązowe. Ciąg kolców na zewnętrznej krawędzi przedniej goleni nie jest odizolowany od rzędu kolców na spodniej stronie tej goleni – ważna cecha diagnostyczna gatunku. Czułki i głaszczki żółtobrązowe. Skrzydła w pełni rozwinięte.

Tczew 13.06.2007 Fot. Alek Brzozowski

Tczew 13.06.2007 Fot. Alek Brzozowski

Tczew 13.06.2007 Fot. Alek Brzozowski

Tczew 13.06.2007 Fot. Alek Brzozowski

  1. Liczebność. Pospolity
  2. Biotop. Różnorakie tereny otwarte, chętnie o piaszczystym podłożu – w tym wydmy nadmorskie. Chętnie zalatuje do światła
  3. Wymiary. Długość ciała 7.5-10.4 mm
  4. Aktywność. Wiosna – jesień
  5. Lokalizacja. Pomorskie
  6. Pokarm. Semizoofag – zjada nasiona i poluje na drobne bezkręgowce
  7. Podobne. Inne dziery, zwłaszcza Harpalus tardus, u którego ciąg kolców na zewnętrznej krawędzi przedniej goleni jest odizolowany od rzędu kolców na spodniej stronie tej goleni – ważna cecha diagnostyczna gatunku. Zalecana opinia specjalisty
  8. Uwagi. Autorem obserwacji i identyfikacji jest Alek Brzozowski
  9. Uwagi 2. Weryfikacja Mieczysław Stachowiak
  10. H.froelichii w bazie BioMap

Leave a Reply