Arhopalus ferus – Wykarczak ciemny

Cerambycidae – Kózkowate
Masywna, brązowa, lub czarna kózka. Przedplecze o zaokrąglonych bocznych krawędziach. Pokrywy stosunkowo łagodnie zakończone, zaokrąglone. Oczy nagie.

  1. Liczebność. Szeroko rozmieszczony, lecz rzadko obserwowany
  2. Biotop. Lasy iglaste i mieszane
  3. Wymiary. Długość ciała 10-27 mm
  4. Aktywność. Czerwiec/lipiec – wrzesień/październik
  5. Lokalizacja. Występuje na terenie całego kraju
  6. Pokarm. Larwy żerują w pniakach i korzeniach sosen, rzadziej świerków i modrzewi
  7. Podobne. Bardzo podobny, choć przeciętnie nieco ciemniejszy jest pospolity Arhopalus rusticus, który różni się m.in. budową przedniej stopy i słabiej zaokrąglonymi wierzchołkami pokryw, oraz owłosionymi oczami; wymagane opatrzenie
  8. A.ferus w bazie BioMap
  9. Więcej o gatunku

 

Leave a Reply