Stenocorus quercus – Łucznik dębowiec

Cerambycidae – Kózkowate
Należy do podrodzaju Anisorus. Głowa czarna. Przedplecze czarne, wyraźnie węższe od podstawy pokryw. Pokrywy samicy jednolicie kasztanowobrązowe, o niemal równoległych bocznych krawędziach, bardzo delikatnie zwężające się ku tyłowi; u formy barwnej unicolor pokrywy jednolicie czarne. Pokrywy samca czarne z kasztanowobrązowymi, trójkątnymi plamami barkowymi, wyraźnie zwężające się ku tyłowi. Nogi i czułki czarne.

A quercus

Wrocław 19.05.2011 Samica Fot. Adam Woźniak

A.quercus

Wrocław 19.05.2011 Samiec Fot. Adam Woźniak

  1. Liczebność. Rzadki, lokalny. Czerwona Lista kat. VU
  2. Biotop. Widne i ciepłe lasy liściaste
  3. Wymiary. 12-20 mm
  4. Czas lotu. Kwiecień – czerwiec/lipiec
  5. Lokalizacja. Wrocław. Na Wyżynie Łódzkiej nie odnaleziony
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w drewnie dębów, klonów oraz innych drzew liściastych
  7. Podobne. Stenocorus meridianus ma dwubarwne, brązowoczarne nogi. Nieco podobne są też samce Akimerus schaefferi
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Adam Woźniak
  9. S.quercus w bazie BioMap
  10. Więcej o gatunku
Habitat

Wrocław 19.05.2011 Habitat Fot. Adam Woźniak

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s