Bruchidius villosus – Niekrasz ciemny

Chrysomelidae – Stonkowate
Oczy zatokowo wcięte. Przedplecze wyraźnie szersze przy po podstawie, zwężające się w kierunku głowy. Wierzch ciała ciemny, szaro lub brązowo owłosiony. Nogi czarne; tylne golenie lekko zgrubiałe, z kolcem apikalnym. Czułki stosunkowo krótkie, sięgają mniej więcej do scutellum.

Warszawa – Ursynów 2005 Fot. prof. Marek W.Kozłowski

  1. Liczebność. Nierzadki; liczniejszy na południu kraju
  2. Biotop. Łąki, ogrody, przydroża, polany, parki, skraje lasów
  3. Wymiary. Długość ciała 1.7-3.2 mm
  4. Aktywność. Marzec – sierpień
  5. Lokalizacja. Mazowieckie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Pyłek. Larwy żerują w nasionach szczodrzeńców, janowców i żarnowców oraz innych bobowatych
  7. Podobne. Inne gatunki z podrodziny Bruchinae różnią się kształtem przedplecza (nie zwęża się tak wyraźnie w rodzaju Bruchus), detalami ubarwienia ciała (nogi nie są całkowicie czarne u Bruchidius seminarius), czy też długością i kształtem czułków
  8. Uwagi. Autor obserwacji i identyfikacji – Marek W.Kozłowski
  9. B.villosus w bazie BioMap

avidal

Leave a Reply