Melandrya dubia – Śniadek czerniec

Melandryidae – Śniadkowate
Ciało masywne, czarne. Przedplecze rozszerzające się ku tyłowi, z widocznymi bocznymi wgnieceniami. Pokrywy wyraźnie żeberkowane. Ciało bez granatowego, metalicznego połysku. Nogi czarne, tylko stopy częściowo rdzawe . Ostatni człon czułków rdzawopomarańczowy.

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

Suche Rzeki 28.05.2013

  1. Liczebność. Rzadki i rzadko obserwowany, również z uwagi na skryty tryb życia; chrząszcze aktywne głównie nocą
  2. Biotop. Lasy liściaste i mieszane
  3. Wymiary. 10-15 mm
  4. Czas lotu. Maj – lipiec
  5. Lokalizacja. Bieszczady. Poza górami występuje min. w Puszczy Białowieskiej, na Mazurach i na Pomorzu
  6. Pokarm. Larwy żerują w spróchniałym, przegrzybiałym drewnie drzew liściastych
  7. Podobne. U Melandrya barbata nogi są pomarańczowoczerwone, Melandrya caraboides charakteryzuje się wyraźnym granatowym połyskiem na całym ciele. Podobne są też niektóre gatunki z rodziny czarnuchowatych Tenebrionidae
  8. M.dubia w bazie BioMap
Wołosate 30.05.2014

Wołosate 30.05.2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s