Serica brunnea – Jedwabek brunatny

Scarabaeidae – Poświętnikowate
Całe ciało brunatno-pomarańczowe. Pokrywy żebrowane i punktowane. Aktywny o zmroku i w nocy. Dzień spędza pod kamieniami, pod mchem i w innych zakamarkach.

Widzew 15.08.2011

Łódź – Widzew 15.08.2011

Widzew 11.07.2012

Widzew 11.07.2012

Widzew 11.07.2012

Widzew 11.07.2012

Widzew 11.07.2012

Widzew 11.07.2012

  1. Liczebność. Pospolity gatunek, ale ja nie widuję go często
  2. Biotop. Lasy, parki, ogrody, zadrzewienia, polany
  3. Wymiary. Długość ciała 8-11 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – sierpień
  5. Lokalizacja. Łódzkie, świętokrzyskie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Młode pędy drzew, w tym dębów, sosen i świerków. Pędraki żerują na korzeniach
  7. Podobne. Dzięki specyficznej barwie i jajowatemu kształtowi dość łatwy do identyfikacji
  8. Serica brunnea w bazie BioMap
S.brunnea

Murawy Dobromierskie 28.06.2019 Złowiony przez Neoitamus cyanurus

2 thoughts on “Serica brunnea – Jedwabek brunatny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s