Musca autumnalis – Mucha oborowa

Muscidae – Muchowate
Odwłok samców w znacznej mierze pomarańczowy, po środku czarny podłużny pas. Odwłok samic bardziej stonowany, czarnoszary. Oczy u obu płci rozdzielone; u samców oczy znacznie bliżej siebie.

Zdrowie 30.07.2011 Samiec

Łódź – Zdrowie 30.07.2011 Samiec

Widzew 30.06.2011

Łódź – Widzew 30.06.2011

Widzew 22.05.2013 Samiec

Widzew 22.05.2013 Samiec

  1. Liczebność. Bardzo pospolita
  2. Biotop. Wszędzie, szczególnie liczna w okolicach pastwisk i gospodarstw wiejskich
  3. Wymiary. 5-9 mm
  4. Czas lotu. Marzec – listopad
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Wszelkiego rodzaju pokarm płynny, w tym nektar kwiatowy, płyny wysysane z ekskrementów i żywności. Muchy chętnie zlizują krew sączącą się z ran oraz wydzieliny oczu, nosa, pyska i uszu u zwierząt domowych, lecz także i dzikich. Larwy rozwijają się w ekskrementach i w obornikach
  7. Podobne. U samców Musca domestica odstęp miedzy oczami jest zauważalnie większy, a czoło samic muchy domowej zwykle jest ciemniejsze. Samce można też wziąć początkowo za rączycę, są jednak zdecydowanie mniej oszczecinione
Las wiączyński 24.04.2014 Samica

Las wiączyński 24.04.2014 Samica

Las wiączyński 24.04.2014

Las wiączyński 24.04.2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s