Nephilengys malabarensis – Pustelnik malabarski

Araneidae – Krzyżakowate
Karapaks ciemnoczerwonobrązowy do niemal czarnego. Odwłok samicy najczęściej szarobiały z ciemnymi bokami i ciemnym pasem centralnym, oraz ze deseniem utworzonym ze słabo zaznaczonych, purpurowoczerwonych, kolistych linii – lub odwłok z wierzchu ciemny do niemal czarnego z jasnymi detalami o zmiennej wielkości i różnym kształcie. Spód odwłoka samicy ciemnobrązowy z dwiema parami pomarańczowych plam o nieregularnym kształcie. Mostek samicy samicy pomarańczowy z wąskimi, brązowymi smugami na bokach. Nogi samicy w znacznej mierze żółte lub czerwonopomarańczowe z ciemniejszymi obrączkami. Samiec o pomarańczowoczerwonym głowotułowiu i ciemnym bądź częściowo czerwonym odwłoku oraz o niemal jednolicie czarnych nogach.

Sri Lanka 13.02.2022 ♀ Fot. Roman Prokhorov

  1. Zasięg. Południowa i południowo-wschodnia Azja – od Indii i Sri Lanki aż po Tajwan, Filipiny i Indonezję
  2. Biotop. Preferuje miejsca w sąsiedztwie człowieka; gatunek semisynantropijny. Znajdowany także w lasach deszczowych oraz regularnie w jaskiniach
  3. Wymiary. Długość ciała samicy 9.4-18.6 mm; wg niektórych źródeł dorasta nawet do 30 mm. Samiec 3-5 mm
  4. Aktywność. Cały rok. Aktywny głównie nocą
  5. Lokalizacja. Sri Lanka. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Rozmaite bezkręgowce schwytane w sieć łowną
  7. Podobne. Samicę najłatwiej zidentyfikować na podstawie ubarwienia spodu ciała. Poprawne rozróżnienie samca od niektórych innych gatunków z rodzaju gwarantuje analiza budowy genitaliów
  8. Uwagi. W procesie kopulacji poprzez samookaleczenie samiec traci część aparatu kopulacyjnego (nogogłaszczków), który pozostaje w otworze kopulacyjnym samicy, blokując tym samym możliwość zapłodnienia przez innego samca. Dodatkową korzyść strategia ta minimalizuje ryzyko pożarcia przez samicę
  9. Uwagi 2. Autor obserwacji – Roman Prokhorov

avidal

Leave a Reply