Anteros carausius

Riodinidae – Wielenowate
Wierzch przednich skrzydeł stosunkowo jednolicie ciemny, zwykle brunatny z dwiema parami białych, prostokątnych plam, z których przynajmniej jedna może zanikać. Spód skrzydeł bardzo barwny – uwagę zwracają karminowe, szerokie przepaski z rzędami drobnych, srebrzystych plam oraz większe, świetliste plamy na obu parach skrzydeł (na przednim skrzydle trzy, na tylnym jedna). Gąsienica biała (w tym z intensywnie białą głową), pokryta bardzo gęstymi i długimi, białymi włoskami.

Meksyk 09.08.2021 Fot. Robb Navarro

  1. Liczebność. Występuje od Meksyku po Kolumbię – regularnie obserwowany, zwykle liczny
  2. Biotop. Łąki, polany, ogrody, skraje lasów, zarośla namorzynowe
  3. Wymiary. Rs przeciętnie 26 mm
  4. Okres lotu. Cały rok
  5. Lokalizacja. Meksyk. W Polsce nie występuje
  6. Pokarm. Nektar. Gąsienice polifagiczne, żerują m.in. na sęczowinach z rodzaju Conocarpus
  7. Podobne. Unikalny deseń na skrzydłach czyni go łatwo rozpoznawalnym
  8. Uwagi. Autor obserwacji – Robb Navarro

avidal

Leave a Reply