Adelphocoris seticornis – Ozdobnik malinowy

Miridae – Tasznikowate
Głowa czarna. Przedplecze czarne, zwykle rozjaśnione przy nasadzie pokryw i wąskim pasem w połowie szerokości. Scutellum czarne, lub złocistobrunatne. Na cuneusie czerwona plama, bądź jej brak. Czułki u nasady czarne, w części apikalnej jasnobrązowe.

Młynek 20.08.2014

Młynek 20.08.2014 Na krwawniku

Młynek 20.08.2014

Młynek 20.08.2014

Młynek 20.08.2014

Młynek 20.08.2014

Młynek 20.08.2014

Młynek 20.08.2014

  1. Liczebność. Nie jest rzadki
  2. Biotop. Łąki, zarośla, polany, nieużytki
  3. Wymiary. Samica 6.5-7.5 mm. Samiec 8-8.5 mm
  4. Czas lotu. Czerwiec – wrzesień
  5. Lokalizacja. Łódzkie, lubelskie, Bieszczady
  6. Pokarm. Gatunek oligofagiczny. Soki roślinne ( chętnie z wyki i komonicy ) oraz nektar z krwawników
  7. Podobne. Stosunkowo łatwy do identyfikacji
  8. Więcej o gatunku
  9. Rozmieszczenie
  10. A.seticornis w bazie BioMap
A.seticornis

Okuninka 18.07.2018

A.seticornis

Las wiączyński 29.07.2018

A seticornis

Las wiączyński 29.07.2018

Baligród 22.06.2015

Baligród 22.06.2015

Baligród 22.06.2015

Baligród 22.06.2015

Baligród 22.06.2015

Baligród 22.06.2015

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s