Chlamydatus pullus

Miridae – Tasznikowate
Ciało czarne, owalne, pokryte jasnoszarymi włoskami. Skrzydła u imagines zawsze dobrze rozwinięte, nie spotyka się osobników krótkoskrzydłych. Tylne w znacznej mierze czarne, zgrubiałe. Tylne golenie pokryte czarnymi plamkami; wszystkie golenie żółte. Nasadowy człon czułków czarny – 2 człon czarny u samca, dwubarwny, czarnożółty u samicy – człony 3 i 4 żółte.

Ch.pullus

Łódź – BRUS 19.07.2019 Samiec na kocankach polnych

Chlamydatus

Łódź – BRUS 19.07.2019 Samica

Ch.pullus

Łódź – BRUS 19.07.2019

C.pullus

Łódź – BRUS 19.07.2019

  1. Liczebność. Pospolity i liczny, ale z racji na niewielkie rozmiary rzadko zauważany
  2. Biotop. Głównie suche, nasłonecznione tereny otwarte; przebywa zwykle na roślinach zielnych
  3. Wymiary. Długość ciała 2-2.7 mm
  4. Czas lotu. Maj/czerwiec – wrzesień; dwa pokolenia w sezonie. Zimuje jajo
  5. Lokalizacja. Łódzkie. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki roślinne, chętnie z bobowatych. Gatunek polifagiczny
  7. Podobne. U Chlamydatus pulicarius tylne uda są żółte. Inne gatunki z rodzaju różnią się czarnymi goleniami, często mają też skrócone skrzydła
  8. Więcej o gatunku
  9. Rozmieszczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s