Pantilius tunicatus

Miridae – Tasznikowate
Dość zmienny w ubarwieniu, czerwony lub zielony – w rozmaitych wariacjach. Zwykle u młodych osobników przeważa barwa zielona. Przedplecze i poklrywy ciemno punktowane. Spód ciala żółtozielonkawy. Czułki niemal tak długie, jak reszta ciała; człony 1 i 2 grubsze od pozostałych.

Ustrzyki Górne 17.08.2014 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Ustrzyki Górne 17.08.2014 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Ustrzyki Górne 17.08.2014 Fot. Grzegorz Gierlasiński

Ustrzyki Górne 17.08.2014 Fot. Grzegorz Gierlasiński

  1. Liczebność. Nierzadki, lecz z uwagi na jesienną aktywność nieczęsto obserwowany
  2. Biotop. Lasy, parki, zarośla; chętnie przebywa w koronach drzew
  3. Wymiary. Samica 8.5-9.8 mm. Samiec 9.1-10.2 mm
  4. Czas lotu. Głównie sierpień – listopad, sporadycznie obserwowany wiosną i wczesnym latem. Wykazuje zwiększona aktywność o zmierzchu i w nocy
  5. Lokalizacja. Bieszczady. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Soki roślinne wysysane z liści oraz pędów drzew i krzewów liściastych
  7. Podobne. Identyfikacja nie powinna sprawiać problemów nawet amatorom
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Grzegorz Gierlasiński
  9. Więcej o gatunku
  10. Rozmieszczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s