Andrena nigroaenea – Pszczolinka piaskowa

Andrenidae – Pszczolinkowate
Znana też jako pszczolinka metaliczna i pszczolinka porzeczkowa. Ciało stosunkowo masywne. Głowa czarna. Tułów i nogi pokryte gęstymi, żółtopomarańczowymi włoskami. Odwłok czarnobrązowy, u samicy słabiej owłosiony niż u samca. Jasne przepaski na tylnych krawędziach tergitów niewyraźne, lub brak ich w ogóle.

And. nigroaenea

Lubin 22.05.2018 Fot. Meadowlark

An. nigroaenea

Lubin 22.05.2018 Fot. Meadowlark

A.nigroaenea

Lubin 26.04.2018 Fot. Meadowlark

A nigroaenea

Lubin 25.05.2018 Fot. Meadowlark

  1. Liczebność. Pospolita
  2. Biotop. Rozmaite tereny otwarte na których gniazduje ( chętnie o gliniastym podłożu ) oraz kwietne łąki, polany, przydroża, ugory…
  3. Wymiary. Samica 13-15 mm. Samiec 11-14 mm
  4. Czas lotu. Marzec – czerwiec
  5. Lokalizacja. Dolny Śląsk. Występuje w całym kraju
  6. Pokarm. Nektar. Dla larw samice gromadzą zapasy pyłku i nektaru; nie są wybredne w wyborze kwiatów
  7. Podobne. Inne pszczolinki są zwykle mniejsze i odmiennie ubarwione – chyba najłatwiej pomylić ją z Andrena carantonica
  8. Uwagi. Znanymi pasożytami gniazdowym są Nomada fabriciana Nomada marshamella, Nomada goodeniana, Nomada succincta, Nomada fulvicornis
  9. Uwagi 2. Identyfikacja Darecki
  10. Uwagi 3. Autorką obserwacji jest Meadowlark
  11. Więcej o gatunku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s