Odiellus spinosus

Phalangiidae
Ubarwienie wierzchniej strony ciała jasnobrązowe, rzadziej szarobrązowe. Siodło zwykle ciemniejsze od tła, niemal zawsze o jasnej, niemal białej tylnej krawędzi. Na przedniej krawędzi głowotułowia 3 masywne, grube wyrostki skierowane do przodu. Oczy osadzone na stosunkowo płaskim wzgórku ocznym uwieńczonym 4-ema parami zębowatych wyrostków. Przednie nogi wyraźnie krótsze od pozostałych.

Drzonów 03.09.2014 Fot. Ryszard Orzechowski

Drzonów 03.09.2014 Fot. Ryszard Orzechowski

Nowogród 26.09.2015 Fot. Ryszard Orzechowski

Nowogród 26.09.2015 Fot. Ryszard Orzechowski

  1. Liczebność. Zdecydowanie rzadki. Po raz pierwszy wykazany z Polski w 2008 roku przez Roberta Rozwałkę i Pawła Sienkiewicza
  2. Biotop. Suche lasy sosnowe, wydmy śródleśne, ogrody, parki, agrocenozy
  3. Wymiary. 7.5-11.5 mm, nie licząc nóg
  4. Aktywność. Sierpień – listopad
  5. Lokalizacja. Lubuskie. W Polsce zasięg zawiera się między dolinami Odry i Warty
  6. Pokarm. Martwa materia organiczna
  7. Podobne. Gatunki z rodzaju Lacinius równiez mają krótkie przednie nogi, ale ich wzgórek oczny jest wyraźniej wyniesiony i wyposażony w 4-5 par zębowatych wyrostków, a tylna krawędź siodła zwykle nie jest tak wyraźnie, kontrastowo jasna. Wyrostki na przodzie głowotułowia sa natomiast mniej masywne
  8. Uwagi. Autorem obserwacji jest Ryszard Orzechowski

3 thoughts on “Odiellus spinosus

    • chyba niekoniecznie wzdłuż dolin, łaził po regularnym borze sosnowym no i masowo na moim osiedlu w Z. Górze, do którego żadna dolina nie dociera 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s