Ptinus raptor – Pustosz chlubnik

Anobiidae – Kołatkowate
Dawniej w rodzinie Ptinidae zdegradowanej obecnie do rangi podrodziny Ptilinae.
Głowa szeroka, równa szerokości nasadzie przedplecza. Przedplecze brązowoczerwone z dwoma żółtawymi, owalnymi, dużymi plamami. Pokrywy z dwoma parami białych, rozmytych przepasek poprzecznych, które u samców mogą zanikać. Nogi czułki żółtobrązowe; uda zauważalnie zgrubiałe.

Park Piłsudksiego 08.05.2016

Łódź – Park Piłsudskiego 08.05.2016 Samica

  1. Liczebność. Nieczęsty
  2. Biotop. Głównie pomieszczenia gospodarcze – stajnie, stodoły, szopy itp. Także ule i próchnowiska oraz dziuple
  3. Wymiary. 2.5 – 4 mm
  4. Czas lotu. Cały rok
  5. Lokalizacja. Łódzkie
  6. Pokarm. Pyłek, szczątki organiczne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Larwy saprofagiczne
  7. Podobne. Niektóre inne gatunki z podrodziny, które różnią się min. ubarwieniem ciała ( czułki, brak plam na przedpleczu, barwa i kształt przepasek na pokrywach )
  8. P.raptor w bazie BioMap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s